Mange lader med stikkontakt

Fortsatt er det mange som lader elbilen sin via stikkontakt/skjøteledning, til tross for at ekspertene fraråder dette. Det er farlig, da det kan føre til varmegang og i verste fall brann. 

Det er en investering å kjøpe seg en ladestasjon, så dersom du allikevel velger og lade via stikkontakt/skjøteledning, bør dette være en midlertidig løsning. Det er viktig å ta noen forhåndsregler for å forebygge skader på stikkontakten, det elektriske anlegget og brannfare. Dette er fordi veldig mange stikkontakter, og spesielt eldre elektriske anlegg ikke har blitt konstruert for å klare å lade opp elbiler over lengre tid og er i utgangspunktet for dårlige. Regelmessig lading av elbil på denne måten kan gi overbelastning og sliter på det elektriske anlegget, i tillegg til at det tar lang tid å lade opp bilen. 

Forhåndsreglene ved lading via stikkontakt og skjøteledning

 • Det anbefales at lading gjennom en husholdningskontakt gjøres via en ladekabel, i korte trekk og helst ved unntak.
 • For å unngå at styringsboksen på ladekabelen til elbilen blir for tung for husholdningskontakten anbefales det å henge den opp ved bruk av en krok eller kurv. Dette er fordi at styringsboksen kan veien opp til tre kilo, mens husholdningskontakten kun kan bære ca en halv kilo.
 • Sjekk at husholdningskontakten er jorda.
 • Pass på at kontakten har en strømkurs med kapasitet på minimum 16 ampere.
 • Følg med på stikkontakten. Oppdager du noe av punktene nedenfor er det viktig å slutte med ladingen og kontakte en elektriker.
  - Pinnene på kontaktpluggen blir for varm til at du klarer å ta på den.
  - Kontakten blir brun.
  - Plasten på kontakten smelter.

Vurder ladestasjon

Charlie elbillader

På lengre sikt bør å investere i en ladestasjon være planen. Hvis du lurer på hva det vil koste og vil vite mer om hva du bør tenke på ved valg av ladestasjon kan du lese mer om dette her.