Hvordan lader jeg elbilen hjemme?

Du kan lade elbilen hjemme på flere ulike måter. Det aller beste er å investere i en ladestasjon. Dette er den sikreste måten å lade elbilen på. Du kan også lade ved bruk av en ladekabel (følger normalt med når du kjøper en elbil) som kobles til husholdningskontakten din. Merk! Dette er ikke en anbefalt måte å lade elbilen på da det er visse risikoer ved å gjøre dette. Les mer om dette her.

Hva koster en vanlig ladestasjon?

Prisen for en vanlig ladestasjon varierer på utgangspunktet. Trenger du for eksempel å grave for å installere ladestasjonen? Ta kontakt med din lokale elektriker eller send en forespørsel til oss, så kan vi sette deg i kontakt med en av våre samarbeidspartnere.

Hvilke valg har jeg når jeg skal velge ladestasjon?

Vi kan dele ladestasjoner inn i to typer:

Ladestasjon med mode 3 har tilkobling med en spesialtilpasset kontakt med tre faseledere, jord og en pilotkontakt. Denne typen er laget for å håndtere en høyere belastning over lengre tid. Dette er en sikkert lading fra en ladestasjon.

Ladestasjon med mode 4 er hurtiglading som foregår direkte med DC strøm til batteriet, som vil si at laderen hopper over stadiet med å levere strømmen gjennom laderen i bilen, hvor strømmen da går direkte til batteriet. Her er kabel montert til ladestasjon og er en sikker lading. Kabelen du kan velge til din elbil avhenger av hvilken ladehastighet bilen din støtter i tillegg til den hastigheten ladestasjonen gir.

Hva finnes av ladekabler?

Elbiler kommer med ladekabel i bilen enten med type 1 eller type 2 kontakt. Type kontakt bestemmer hva slags ladekabel som kan benyttes.

Ladekabel med type 1 - Skal du montere ladestasjon privat og velger med type 1, vil du få en ladestasjon med fastmontert kabel. Det betyr at biler som bruker type 2 ikke kan bruke denne laderen.

Ladekabel med type 2 - Ladestasjon med type 2 kan ha fastmontert og løs kabel. Ladestasjonen kan brukes av både type 1 og type 2. 

Hvor ofte kan jeg lade elbilen?

For å beholde kapasiteten på elbilen sitt batteri på best mulig måte er det optimalt å lade bilen slik at den alltid ligger på mellom 20% og 80%. Om kjøremønsteret ditt gjør at dette er mulig er dette anbefalt. Å la batteriet lade helt ut før hver lading kan slite på batteriet over en lengre periode.

Hvem kontakter jeg for å kjøpe elbillader?

Det er viktig å bruke dyktige fagfolk når man skal sette opp en ladestasjon. Du kan kontakte din lokale elektriker, eller ta kontakt med oss så kan vi sette deg i kontakt med en av våre lokale elektrikere.

Hvilke krav er det til en elbillader?

Når du skal installere en ladestasjon til hjemmet ditt er det i hovedsak tre krav som må oppfylles: - Du trenger en dedikert strømkurs til laderen. Det vil si at det kun er laderen til elbilen som skal være koblet til denne kursen. - Det må være installert overspenningsvern i sikringsskapet. Bor du i en bolig som er bygd etter 2010 skal dette allerede være installert. Om boligen din er eldre kan det hende at dette er noe du må installere, om dette ikke allerede har blitt gjort av tidligere eiere. - Du må også ha jordfeilvern type B installert. All installasjon og integrering må gjøres av autoriserte personer.

Hva må en elbillader festes i?

Du kan feste en elbillader i garasjen eller på husveggen. Dersom du ikke har denne muligheten, er alternativet å feste den i en ladestolpe på biloppstillingsplassen.

Hvor høy ampere trenger jeg til en elbillader?

Ladestasjonen bør først og fremst ha en egen strømkurs, og denne strømkursen skal ha et minimum på 16 ampere (vanlig spenningsnivå i stikkontakt).

Kan elbilladeren flyttes etter den er ferdig montert?

Hvis du har behov for å flytte en ladestasjon som allerede er montert må du kontakte en elektriker, men du kan fortsatt beholde den samme ladestasjonen.

Hvordan forhindre hærverk eller tyveri på min elbillader/kabler?

Det er ikke mulig å direkte forhindre hærverk eller tyveri på en elbillader, men om du har en ladestasjon med fastmontert ladekabel i stedet for en elbillader hvor det er mulig å koble fra ladekabelen vil dette være et hinder for eventuelt tyveri.

Det er mye å tenke på når man skal sette opp en ladestasjon hjemme. Vi håper denne artikkelen var til hjelp og svarte på spørsmålene du hadde. Hvis du ønsker pris, eller mer veiledning for å finne ut hva du bør velge kan du ta kontakt med oss, så setter vi deg i kontakt med en av våre lokale elektrikere.

Send meg til kontaktskjema for tilbud på elbillader