Det er mange fordeler ved å velge elbil fremfor bil med vanlig forbrenningsmotor, blant annet miljø og helse. Allikevel er den fordelen som muligens veier tyngst for de fleste, pengene du sparer.

Drivstoffutgifter versus strømutgifter

Først og fremst vil du spare i drivstoffutgifter. Utgiftene du får på å lade opp en elbil, er ikke i nærheten av utgiftene du vil ha på en bensin- eller dieselbil. Det er selvfølgelig store variabler i utgiftene på bensin- og dieselbiler, men uansett hvor lite drivstoff din fossilbil bruker på én mil i dag, vil det være mer enn med strømutgiftene du vil få på en elbil. Eksakt strømforbruket du vil ha på en elbil avhenger av blant annet bil, kjørestil og temperaturer, men en tommelfingerregel er at du bruker omkring 3000 kroner i kWh på å kjøre 15.000 kilometer i året.

Andre sparefordeler ved å velge elbil

 • Billigere service
  Veiledende servicepris på elbiler har en tendens til å være lavere enn veiledende servicepris på bil med forbrenningsmotor. En annen viktig faktor er utgifter på slitedelene som kommer på en fossilbil i tillegg, der i blant for eksempel tennplugg og luftfilter.

 • Gratis eller rabattert bompassering
  Det er gratis eller rabattert bompassering for elbiler i hele Norge (unntatt Svinesund). Dersom du bor utenfor Oslo og kjører elbil koster det 4-5 kroner utenom rushtiden og 8-10 kroner i rushtiden. I Bergen får du 20% rabatt på vanlige priser. Du kan lese mer om dette på Norsk elbilforenings sider her.

 • Trafikkforsikringsavgift

  Trafikkforsikringsavgift på vanlig bil med forbrenningsmotor er på omkring 3000 kroner, mens for elbil er det gratis. se tabell på smarte penger her.
 • Ingen omregistreringsavgift
  I statsbudsjettet for 2018 ble omregistreringsavgiften for elbiler fjernet. Omregistreringsavgiften for personbiler med vanlig forbrenningsmotor ligger her på mellom 1 594 kr og 6 161 kr avhengig av vekt og alder.

 • I tillegg er det
  Gratis lading på kommunale ladestasjoner, momsfritak frem til 2020, og maksimum halv pris på parkering og ferger.

Smartepenger.no har laget en elbil kalkulator, som sammenligner alle tenkelige utgifter du måtte ha med en elbil versus en vanlig bil med forbrenningsmotor. Elbil-kalkulatoren finner du her.

Hvis du vurderer å kjøpe elbil må du ikke glemme at du trenger en ladestasjon til å ha hjemme.

Les mer om hva du bør tenke på ved valg av hjemlader her.

Les også:

Hvorfor velge elbil